Εικόνες Δήμου Φαιστού
 
 
 
 

Καλωσήρθατε στο Δήμο μας

Σας καλοσωρίζουμε στον δικτυακό τόπο του Δήμου Φαιστού. Στις ακόλουθες σελίδες μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες για:

 

 

Αρχική Γραφείο Τύπου Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου Ενημέρωση της Αντιδημαρχίας Πρωτογενή Τομέα για τον Καταρροϊκό Πυρετό στους Κτηνοτρόφους του Δήμου Φαιστού
Ενημέρωση της Αντιδημαρχίας Πρωτογενή Τομέα για τον Καταρροϊκό Πυρετό στους Κτηνοτρόφους του Δήμου Φαιστού PDF Εκτύπωση
Τρίτη, 24 Νοέμβριος 2020 13:08
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Φαιστού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής σε σχέση με την προστασία των αμνοεριφίων τους, μετά από την εκδήλωση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε κοπάδια στην Κρήτη.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η αρμόδια Αντιδημαρχία Πρωτογενή Τομέα από την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης, τα διοικητικά όρια του Δήμου Φαιστού βρίσκονται στην τρίτη ζώνη εστίας του καταρροϊκού πυρετού, κατά συνέπεια σε ακτίνα μεγαλύτερη των 150 χιλιομέτρων από την αρχική εστία. Παρ' όλα αυτά, επειδή ο ιός μεταδίδεται μέσω μολυσμένων κουνουπιών κι επειδή δεν υπάρχει κάποια αποτελεσματική θεραπεία προς το παρών, συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή σε όλους τους κτηνοτρόφους του Δήμου Φαιστού.
Υπενθυμίζεται ότι ο καταρροϊκός πυρετός πλήττει κυρίως τα πρόβατα και σπάνια τα κατσίκια ενώ δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Τα βασικά συμπτώματα του καταρροϊκού πυρετού είναι τα εξής:

1. Πυρετός - απώλεια βάρους
2. Πρήξιμο στη περιοχή του στόματος, οφθαλμών και αυτιών
3. Ρινικό έκκριμα το οποίο φράζει τη μύτη
4. Σιαλόρροια
5. Πρήξιμο και μπλε χρωματισμός της γλώσσας (σπάνιο)
6. Κουτσαμάρα
7. Αποβολή
8. Πνευμονία

Εάν δεν συμβεί θάνατος μέσα σε χρονικό διάστημα σε χρονικό διάστημα 8-10 ημερών το ζώο αναρρώνει με συμπτώματα απώλειας μαλλιού, στειρότητας και καθυστερημένης ανάπτυξης.
Τονίζεται ότι για την προφύλαξη από την ασθένεια απαιτούνται τα εξής:

• Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών ουσιών πάνω στα ζώα αλλά και στο περιβάλλον τους (ψεκασμός του στάβλου και του αύλειου χώρου).
• Παραμονή μέσα στο στάβλο κατά την νύχτα.
• Προστασία των προβάτων από την ηλιακή ακτινοβολία (ιδιαίτερα των ασθενών)
• Αποφυγή βόσκησης κατά τις απογευματινές ώρες λόγω έντονης κυκλοφορίας εντόμων.
• Σωστή διαχείριση των εκτροφών (ορθολογική διατροφή, αποπαρασιτισμοί, εφαρμογή κατάλληλου εμβολιακού προγράμματος για βασικά νοσήματα κ.α.).

Εφόσον κάποιος κτηνοτρόφος παρατηρήσει ύποπτα συμπτώματα στο κοπάδι του, καλείται άμεσα να επικοινωνήσει είτε με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας στο τηλέφωνο 2810221624 είτε στο τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου στα τηλέφωνα 2810245857 και 2810242625. Διαθέσιμο προς επικοινωνία παραμένει για οποιοδήποτε ζήτημα Πρωτογενή Τομέα και για τον καταρροϊκό πυρετό, το τηλέφωνο της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Φαιστού 28923-40206.

«Το ευτυχές γεγονός είναι πως ο Δήμος Φαιστού βρίσκεται στην τρίτη ζώνη εστίας του καταρροϊκού πυρετού και κατά συνέπεια δεν αντιμετωπίζει κάποιο άμεσο κίνδυνο» αναφέρει με δηλώσεις του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πρωτογενή Τομέα του Δήμου Φαιστού Νίκος Καργάκης για να προσθέσει:

«Από μόνη της όμως αυτή η συνθήκη δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, αφού η πιθανότητα μετάδοσης παραμένει υπαρκτή. Γι' αυτό καλούμε τους κτηνοτρόφους να τηρούν όλα τα μέτρα προφύλαξης που υποδεικνύει η αρμόδια Διεύθυνση Κτηνιατρικής κι εφόσον διαπιστώσουν οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα αμέσως να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα των αρμόδιων υπηρεσίων. Ειδικότερα στις μέρες μας, η προστασία και υγεία του ζωικού μας κεφαλαίου είναι ιδιαίτερα σημαντική».
image.jpg
image1.jpg

 

 

 

Χάρτης περιοχής

map.jpg